Novinky
Chovatelská přehlídka trofejí okresu Semily v roce 2024
07.02.2024 11:54Chovatelská přehlídka trofejí
24.12.2021 14:13Přání
21.12.2021 00:00Africký mor prasat
21.12.2020 00:00Stanovisko MZe k individuálním s společným lovům
05.12.2016 10:30Volné pobíhání psů v honitbě
05.12.2016 10:26Celoroční doba lovu černé zvěře
23.01.2016 07:34Změna zákona o zbraních
06.02.2015 09:28Aujezskyho choroba – v poslední době často zmiňované téma
20.01.2013 11:21Webová prezentace MS NORA Slaná byla spuštěna
26.11.2011 08:44Desetina zvěřiny v restauracích má nejasný původ. Hrozí přitom i vzteklina
3. 12. 2015
Objednat si v restauraci zvěřinu nemusí být vždy bezpečné. Až desetina tohoto masa totiž nemá jasný původ, a mohou z něj tak hrozit nemoci. Státní veterinární správa už za to uložila pokuty přesahující tři a půl milionu korun. Kontroly letos provádí poprvé na základě novely zákona o potravinách.
setina zvěřiny v restauracích má nejasný původ
Zvěřina míří do restaurací hlavně v lovecké sezoně. Přímo v lese nebo na poli ji buď hned po ulovení prohlédne proškolená osoba – prohlížitel zvěřiny, nebo prochází následnou veterinární kontrolou. V případě divočáků je nutné vyšetření na přítomnost larev svalovce, původce pro člověka nebezpečného onemocnění trichinelózy.
Podle myslivce Jiřího Mezenského se také zvěř musí ihned po ulovení označit plombou, která ji provází až do zpracování. U upytlačené zvěře ale zpravidla takové označení chybí a hrozí tak nemoci přenosné na člověka, jako je například vzteklina nebo svalovčitost.
Veterináři zkoumají původ i skladování
Na upytlačenou zvěřinu, která se dostane na talíř, se proto při namátkových kontrolách zaměřuje veterinární správa. Inspektoři zkoumají skladování masa a jeho kvalitu, kterou hodnotí třeba i čichem. Celá návštěva trvá přibližně půl hodiny.
Hlavní otázky ale míří na původ. Kdo nemá co skrývat, měl by ho podle veterinářů bez problémů sdělit. „Prokazuje tím, že nabyl živočišný produkt zcela legálně a že nepochází z nelegální porážky,“ poznamenala veterinární inspektorka Dana Legnerová ze Státní veterinární správy (SVS) Plzeňského kraje.
Nejčastější prohřešky při kontrolách jsou totiž právě chybějící dokumenty a špatné značení masa. Veterinární správa už za ně rozdala pokuty za víc než tři a půl milionu korun. „Nejkřiklavější případy šetří policie. Pokud to dosáhne intenzity trestného činu, tak už to trestá příslušný soud,“ doplnil ředitel SVS pro Plzeňský kraj Richard Bílý.
Stahování nebo škubání volně žijící zvěře je možné pouze v provozovnách, které jsou registrované u krajské veterinární správy. Pokud si restaurateři koupí už stažené zvíře, musí být maso prohlédnuté ve zvěřinovém závodě, na obale pak má mít označení závodu a zkratku státu. Lístek o původu masa a plombu musí provozovatelé uchovávat půl roku od chvíle, co zvíře získali.
Zdroj: ČT24