Novinky

Chovatelská přehlídka trofejí okresu Semily v roce 2024

07.02.2024 11:54
Chovatelská přehlídka trofejí se v roce 2024 koná 12. 4. a 13. 4. v Čisté u Horek

Chovatelská přehlídka trofejí

24.12.2021 14:13
Okresní chovatelská přehlídka trofejí se bude konat 22. a 23. 4. 2022 v Kulturním domě ve Slané.

Přání

21.12.2021 00:00
Radostné prožití vánočních svátků,  hodně zdraví, štěstí, osobních úspěchu a mysliveckých zážitku v novem roce 2022,                přeje výbor MS NORA Slaná.

Africký mor prasat

21.12.2020 00:00
Africký mor prasat se přiblížil na 50 km k české hranici. Veterinární správa vyhlásil v části libereckého kraje pásmo zvýšeného odstřelu s finanční motivací za odstřelený nebo nalezený uhynulý kus černé zvěře. MZe africky mor prasat.pdf (247609)

Stanovisko MZe k individuálním s společným lovům

05.12.2016 10:30
  Stanovisko MZe k individuálním a společným lovům   V poslední době se v myslivecké mluvě začalo používat slovní spojení „společná čekaná“. Ministerstvo zemědělství je nuceno v  této souvislosti upozornit, že výše uvedené slovní spojení dvou odlišných způsobů...

Volné pobíhání psů v honitbě

05.12.2016 10:26
Často diskutované téma   Volné pobíhání psů bylo v letošním roce často diskutované téma, a to zejména mezi majiteli psů, vlastníky nemovitostí a uživateli honitby. Podívejme se proto na tento problém podrobněji V intravilánu obce (uvnitř zastavěného území) upravuje tuto problematiku...

Celoroční doba lovu černé zvěře

23.01.2016 07:34
Celoroční doba lovu černé zvěře neznamená její neomezený lov bez pravidel V souvislosti se změnami doby lovu účinnými od 1.1.2016 a kvůli častým dotazům myslivecké veřejnosti si dovolujeme pro vyjasnění situace osvětlit pravidla a způsoby lovu černé zvěře. Je pravdou, že úderem 1. ledna...

Změna zákona o zbraních

06.02.2015 09:28
Změna zákona o zbraních Od 1. 7. 2014 nabyla účinnost novela zákona o zbraních č. 170/2013 Sb., kterou se mění zákon 119/2002 Sb. Zásadní změny: - prodloužení platnosti ZP z 5 na 10 let, u žádostí podaných po 1. 7. 2014 - možnost policie poslat držitele ZP na lékařskou...

Aujezskyho choroba – v poslední době často zmiňované téma

20.01.2013 11:21
Aujeszkyho choroba (ACH nebo také „pseudovzteklina“) je virové onemocnění, které je rozšířené prakticky po celém světě. Přirozeným hostitelem viru, od kterého se nákaza přenáší na další domácí a volně žijící zvířata je prase domácí nebo prase divoké, které jako jediné tuto nákazu přežije. Na...

Webová prezentace MS NORA Slaná byla spuštěna

26.11.2011 08:44
   

Desetina zvěřiny v restauracích má nejasný původ. Hrozí přitom i vzteklina
3. 12. 2015
Objednat si v restauraci zvěřinu nemusí být vždy bezpečné. Až desetina tohoto masa totiž nemá jasný původ, a mohou z něj tak hrozit nemoci. Státní veterinární správa už za to uložila pokuty přesahující tři a půl milionu korun. Kontroly letos provádí poprvé na základě novely zákona o potravinách.
setina zvěřiny v restauracích má nejasný původ
Zvěřina míří do restaurací hlavně v lovecké sezoně. Přímo v lese nebo na poli ji buď hned po ulovení prohlédne proškolená osoba – prohlížitel zvěřiny, nebo prochází následnou veterinární kontrolou. V případě divočáků je nutné vyšetření na přítomnost larev svalovce, původce pro člověka nebezpečného onemocnění trichinelózy.
Podle myslivce Jiřího Mezenského se také zvěř musí ihned po ulovení označit plombou, která ji provází až do zpracování. U upytlačené zvěře ale zpravidla takové označení chybí a hrozí tak nemoci přenosné na člověka, jako je například vzteklina nebo svalovčitost.
Veterináři zkoumají původ i skladování
Na upytlačenou zvěřinu, která se dostane na talíř, se proto při namátkových kontrolách zaměřuje veterinární správa. Inspektoři zkoumají skladování masa a jeho kvalitu, kterou hodnotí třeba i čichem. Celá návštěva trvá přibližně půl hodiny.
Hlavní otázky ale míří na původ. Kdo nemá co skrývat, měl by ho podle veterinářů bez problémů sdělit. „Prokazuje tím, že nabyl živočišný produkt zcela legálně a že nepochází z nelegální porážky,“ poznamenala veterinární inspektorka Dana Legnerová ze Státní veterinární správy (SVS) Plzeňského kraje.
Nejčastější prohřešky při kontrolách jsou totiž právě chybějící dokumenty a špatné značení masa. Veterinární správa už za ně rozdala pokuty za víc než tři a půl milionu korun. „Nejkřiklavější případy šetří policie. Pokud to dosáhne intenzity trestného činu, tak už to trestá příslušný soud,“ doplnil ředitel SVS pro Plzeňský kraj Richard Bílý.
Stahování nebo škubání volně žijící zvěře je možné pouze v provozovnách, které jsou registrované u krajské veterinární správy. Pokud si restaurateři koupí už stažené zvíře, musí být maso prohlédnuté ve zvěřinovém závodě, na obale pak má mít označení závodu a zkratku státu. Lístek o původu masa a plombu musí provozovatelé uchovávat půl roku od chvíle, co zvíře získali.
Zdroj: ČT24