Aujezskyho choroba – v poslední době často zmiňované téma

20.01.2013 11:21

Aujeszkyho choroba (ACH nebo také „pseudovzteklina“) je virové onemocnění, které je rozšířené prakticky po celém světě. Přirozeným hostitelem viru, od kterého se nákaza přenáší na další domácí a volně žijící zvířata je prase domácí nebo prase divoké, které jako jediné tuto nákazu přežije. Na člověka onemocnění přenosné není. V uzavřených chovech prasat se tato choroba nevyskytuje. U prasete divokého bylo v roce 2011 zjištěno 20 – 30% pozitivních vzorků u vyšetřených kusů. Nakažení psa jiným psem nebylo dosud zaznamenáno. To neplatí u nakažené kočky jejichž sliny mohou být pro psa zdrojem nákazy. 

U psů, po požití masa infikovaného virem Aujeszkyho choroby, trvá asi tři dny, kdy se objeví první příznaky onemocnění. Psi přestávají žrát, opakovaně zvrací a dáví. Navíc silně sliní, sliny visí na rtech. Během několika dalších hodin je zvíře mimořádně apatické anebo naopak velice neklidné, běhá bezcílně sem a tam, uléhá a znovu vstává. Chůze je nejistá, pohyby nekontrolovatelné. Výraz obličeje je zmatený, tělesná teplota stoupne na 41 ° C. Později nastupuje  intenzivní svědění, obvykle na jedné straně hlavy, zejména na slechu nebo nosu. Kůže je rozškrábána až do krve. Někteří psi kňučí, jiní štěkají, někteří jsou i agresivní. Brzy po vypuknutí nemoci psi těžce dýchají, nemohou už vstát z místa, upadají do bezvědomí a umírají do 48 hodin. Žádná pomoc neexistuje.

Preventivní opatření:

  1. Minimalizovat kontakt psa s uloveným kusem – nenechat psa olizovat střelený kus či barvu, zabránit požírání vývrhů
  2. Nezakládat při výcviku na pobarvené stopě barvu z divočáků, nedoporučuje se k výcviku používat kůže či spárky černé zvěře
  3. Nekrmit psi syrovým masem ani vnitřnostmi (vařením se virus zničí)
  4. Vývrh z černé zvěře nedávat na újediště ale hluboko zakopat
  5. Boty po vyvrhování černé zvěře řádně umýt